Günlük kullandığımız çoğu ürünü daha sağlam daha derin renkli daha uzun ömürlü hale getirmek amacıyla kullanılır. Daha çok kauçuğun güçlendirilmesinde kullanılır. Gerilme ve aşınma özelliklerinin önemli olduğu tüm kauçuk ürünlerinde karbon siyahı kullanılır. Bu yüzden rengi siyahtır. Siyah dışında renklerin istendiği durumlarda silika bazlı dolgular tercih edilir. Genel olarak silika dolgu maddeleri daha düşük aşınma dayanımına sahiptir. Karbon siyahı çeşitli kauçuk, plastik, mürekkep ve kaplama uygulamalarında pigment, UV stabilizatörü ve elektrik iletken veya ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
Küçük tanecikli yapı, birim hacimde daha fazla yüzey alanına sahip olduğu için daha iyi güçlendirme ve aşınma dayanımı, daha yüksek UV dayanımı, daha iyi iletkenlik, daha güçlü renklendirme özelliğine sahiptir.
Ancak küçük partikül daha yüksek viskoziteye yol açar ve akışkanlık zorlaşacağından yeterli dispersiyon ve homojen karışım sağlanması için daha yüksek enerji gerekir. Bu türler daha mavimsi bir alt tona sahiptir ve yüksek parlaklık ve yansımanın istendiği otomotiv endüstrisinde kullanılır.
Büyük partikül boyutları karışım içinde daha kolay dağılır ve dispersiyonu yüksektir. Kahverengimsi bir alt tona sahip olup kauçuk ve lastik gövde üretiminde tercih edilir.
Karbon siyahı en çok lastik endüstrisinde, otomobil lastiklerinde, kablolarda, konveyör bantlarda, hortumlarda, topuklarda, makine parçalarında, kayış, conta, membran, ayakkabı tabanında katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca plastik malzemeler, matbaa mürekkebi, toner, boya, yalıtım, vb. bir çok alanda kullanılır.
Standart bir otomobil lastiğinin ağırlığının yaklaşık dörtte biri karbon siyahıdır. Petrol kamyonları gibi elektrostatik yük oluşumunu engellemenin gerektiği araçlarda lastiği elektriksel olarak iletken hale getirmek için daha fazla karbon siyahı eklenir.
2022 yılında Dünya’da karbon siyahı üretiminin 14 milyon ton (15 milyar $) civarında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de yıllık karbon siyahı ihtiyacı 270 bin ton (290 milyon $) seviyesindedir. Bunun yaklaşık 240 bin ton (280 milyon $) kısmı ithalat yolu ile yurtdışından temin edilmektedir.
Dünyada üretilen karbon siyahının %70'lik kısmı Araç Lastik endüstrisinde,%20 kısmı konveyör bant, kayış, hortum, kablo, paspas vb. diğer kauçuk ürünlerde takviye edici dolgu maddesi olarak kullanılır. Kalan %10'luk kısmı ise plastik malzeme, kaplama, boya, toner, mürekkep vb. üretimlerde renk pigmenti olarak kullanılır.
Araç lastiklerinde esas olarak N110 dan N375 e kadar olan türler kullanılmaktadır. Lastik içindeki kaplamalarda ise N660 dan N990 kadar olan daha büyük boyutlara sahip karbon siyahı kullanılır.
Plastiklerde karbon siyahı, anaseri olan masterbatch üretimi aşamasında kullanılır. İyi bir dağılım sağlamak için düşük enerji ile istenen rengi ortaya çıkarmak amaçlanır. Plastiklerde mukavemetin yanısıra renk, UV dayanımı ve iletkenlik kazandırması ön plana çıkmaktadır.
Polimer Sanayisinde ince parçacıklı karbon siyahları, derin bir jet siyahı elde etmek için kullanılır.Karbon siyahı UV ışınlarını absorbe ederek ısıya dönüştürür ve bünyesinde tutar. Böylece Polietilen (PE),Polipropilen (PP) gibi polimerler güneş ışığından meydana gelen UV radyasyonuna karşı direnç kazanır. Karbon siyahı inşaatta yaygın olarak kullanılan polistirenin ısı yalıtım özelliklerini iyileştirir.
Kablo endüstrisinde bazı özel karbon siyahı türleri polimerin yalıtımında kullanılır.
Baskı endüstrisinde yalnızca renklendirici pigment olarak değil, aynı zamanda optimum baskı kalitesi için gerekli viskoziteyi elde etmek için kullanılır. Yeni özel karbon siyahı türleri sürekli geliştirilmekte ve darbesiz baskıda yeniliğin hızına katkıda bulunmaktadır.
Karbon siyahının kullanıldığı bazı sanayi kolları : Lastik Sanayi, Konveyör Bant, Hortum, Paspas, Oto yedek parça, ısı yalıtım malzemeleri, Kauçuk, Masterbatch, Boya, Plastik Eşya, Plastik palet-kasa vb. malzemelerin üretiminde karbon siyahı kullanılır.