1-Takviye edici özellik (Aşınma, Çekme, Bükme, Esneklik, Modulus vb.) 

Lastik dişlerinde kullanılan kauçuğa, yüksek basınçlı hortumlara vb. zorlu uygulamalarda kullanılan malzemelere karbon siyahı eklenir. Ayrıca plastiklerde malzeme takviyesi olarak kullanılır. Takviye özelliği, karbon siyahının malzeme içinde homojen karışmasına, karbon siyahının parçacık boyutuna, tanecik yapısına ve yüzey özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

2-Boyama özelliği (Pigmentasyon) 

Karbon siyahı güçlü renklendirme özelliklerine sahiptir, plastik ve film boyama için uygundur. Bu özelliğin parçacık boyutundan ve yapının ışıkla etkileşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Tanecik boyutu küçüldükçe birim hacimdeki yüzey alanı genişlediğinden boyama gücü artmaktadır.

3-UV dayanımı ve Isı Tutma

Karbon siyahının ultraviyole ışığı emmesi mükemmeldir (absorbsiyon).Diğer malzemelere karbon siyahı eklemek, ultraviyole bozulmasını önler. Bunun nedeni, kristallerini saflaştıran karbon siyahı içeren plastiklerdeki stres çatlağının önlenmesidir. Karbon siyahı ayrıca yolda hareket halinde sürtünme nedeniyle oluşan ısının lastik sırtından ve kayış alnından uzak tutulmasını sağlar, Termal hasarı azaltır ve lastik ömrünü uzatır.

4-Elektriksel iletkenlik ve antistatik özellik kazandırma

Doğal kauçuğa veya diğer malzemelere elektrik direncini azaltmak için iletken karbon siyahı eklenir.

Örneğin: doğal kauçuğun iletkenliği 1015 Ωcm iken, iletken kauçuğun (doğal kauçuk + iletken karbon siyahı) iletkenliği 1-1015 Ωcm arasındadır. Bu özelliğin, iletken kanallar oluşturan birbiriyle temas eden karbon parçacıklarından veya dağılmış karbon tanecikleri arasında sıçrayan elektronların “tünel etkisi” sonucu oluştuğu tahmin edilmektedir.

Karbon siyahı esas olarak lastiklerde ve diğer kauçuk ürünlerinde takviye dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Ağırlıklı olarak araç lastiklerinde ve kauçuk endüstrisinde (Konveyör bant, kayış, kablo, hortum, paspas vb.) mekanik kauçuk ürünlerin üretiminde kullanılır.

Lastiğin güçlendirilmesi, aşınma dayanımı ve yolda sürtünmeden kaynaklanan ısının tutulması amacı ile dolgu maddesi olarak kullanılır. Oluşan ısının sırt ve kayış alnından uzaklaşmasını sağlar ve termal hasarı azaltır. Böylece lastiğin ömrünün uzatılır. Ortalama 9 kg’lık bir otomobil lastiği içinde takviye edici ve aşınmaya direnç sağlayan yaklaşık 3 kg. karbon siyahı vardır. Bir otomobilde (lastikler dahil) yaklaşık 18 kg karbon siyahı bulunur. İnce tanecikler sertlik getirir daha büyük tanecikler kauçuğun esnekliğini korur. 

 Karbon Siyahı aynı zamanda iyi bir iletkendir. Statik elektriklenmenin istenmediği, araba benzin kapağı veya yakıt boruları gibi ürünlerde anti statik katkı maddesi olarak tercih edilir. Kauçuk hamuru içine kauçuğun kuvvetlendirilmesi, işlenebilme özelliklerinin geliştirilmesi, renklendirilmesi ve ekonomik karışımlar oluşturması için katılır. Karbon siyahı plastik sektöründe de ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Plastik endüstrisi, masterbatch, boya, kartuş, mürekkep, kaplama, ambalaj poşet vb. üretimlerde kullanılmaktadır. Plastik ürünlere siyah boyama ve mukavemet açısından güçlendirici dolgu (filler) olarak katılmaktadır. Ayrıca karbon siyahının kullanılmasının en önemli amaçlarından biri de iyi bir “UV Absorber” olmasıdır. Bilindiği üzere plastik ürünler güneş ışınlarına maruz kaldıklarında, plastik yapısında bağlarda oluşan hasarlar nedeniyle hem renk solması hem de mukavemet açısından ürünün bozulması (photo degradation) ortaya çıkmaktadır.

Ürünün içerisinde bulunan karbon siyahı tanecikleri, güneşten gelen UV ışınları bünyesinde tutarak (absorbe ederek),bu ışınların plastiğin yapısını bozmasını önlemektedir. Karbon siyahının partikül boyutu küçüldükçe UV koruma kabiliyeti artar. Yüksek yapılı (high structure) karbon siyahının UV koruması daha yüksektir. Karbon siyahının ürün içindeki dağılımı (dispersiyonu) ne kadar homojen olursa güneş ışınlarını daha kolay yakalayacağından UV koruması o kadar yüksek olur. Sonuç olarak daha etkili güçlendirme, daha fazla UV dayanımı ve iyi bir renk tonu için mümkün olduğunca küçük tanecikli fakat yüksek yapılı karbon siyahına ihtiyaç duyulmaktadır. İnce tanecikli karbon siyahının işlenmesi ve dispersiyonu zor olmasına karşılık, iyi ve etkili bir üretim tekniği ile homojen dağılım sağlanabilir. Böylece yüksek düzeyde güçlendirme, UV dayanımı ve kuvvetli renk tonu elde edilebilir.